Réglementation en Kayak de mer et SUP

ZEEKAJAK EN SUP: DE NIEUWE REGELGEVING GELDEND VANAF 1 MEI 2015

Je peddels lonken! Nu de dagen met mooi weer aanbreken wil je maar één ding: je kajak of stand-up paddle (SUP) tevoorschijn halen...
Maar verlies bij het kiezen van het ruime sop je veiligheid niet uit het oog.

Houd de veranderingen in wet- en regelgeving in de gaten. Hierin worden de voorwaarden voor gebruik en benodigde veiligheidsuitrusting voorgeschreven voor zeekajakken en SUP. Tribord zet hier de veranderingen in de Franse regelgeving voor je op een rijtje die op 14 december 2014 zijn gepubliceerd en vanaf 1 mei 2015 van toepassing zijn. Nederland en België hebben geen specifieke wetgeving voor kajakken en SUP op zee, maar je moet je wel aan de vaarregels voor Belgische en Nederlandse wateren houden.

Voor je je in de Franse regels verdiept moet je weten of je boot een of je boot beschouwd word als een zogenaamde "engin de mer", we zullen dit een zeevaartuig noemen, of als schip.

 

 

WAT VERANDERT ER?: DEFINITIE ZEEVAARTUIGEN EN SCHEPEN

 

In het eerste artikel van deel 240 betreffende de scheepsveiligheid wordt de definitie gegeven van zeevaartuigen. Als zodanig worden gedefinieerd:

- boten of vaartuigen met een romplengte van minder dan2,50m;

- boten of vaartuigen voortbewogen door mankracht waarvan de romplengte minder is dan 3,5 m of die niet voldoen aan de voorwaarden van waterdichtheid, stabiliteit en drijfvermogen van artikel 245-4.02.

Een tweede besluit, betreffende de indentificatietekens van schepen, geeft verder aan dat deze ""schepen"" die worden voortgedreven door mankracht, vrijgesteld zijn van de verplichting een van immatriculatie voor uitvaren tot 2 mijl* afstand van een beschutte ligplaats.
 

 

stand up paddle

 

Deze "zeevaartuigen" mogen niet verder dan 300 meter uit de kust varen, tenzij onder bepaalde voorwaarden, die we verderop uitleggen. Nog iets om te weten: als je een zeevaartuig hebt mag je niet 's nachts varen! Voor zeevaartuigen is geen reddings- of veiligingsuitrusting verplicht.

Elke boot die niet aan deze twee definities voldoet wordt beschouwd als schip en kan dus tot 2 mijl of 6 mijl varen (volgens de voorwaarden die de regelgeving voorschrijft).

Dus... haal je meetlint tevoorschijn, meet je boot en controleer de waterdichtheid en de stabiliteit, of informeer bij aankoop van een SUP of kajak in welke categorie je boot valt!

 

 

DE VOORWAARDEN OM TOT 2 MIJL UIT TE KUNNEN VAREN

 

Je boot voldoet aan alle eisen van een schip... maar je moet wel de juiste uitrusting aan boord hebben. Om tot 2 mijl uit te mogen varen heb je voor een zeekajak het volgende nodig:

Een voorziening die het mogelijk maakt contact te houden met de drijver, terug te komen in de boot en weg te varen, alleen, of in voorkomende gevallen, met behulp van een metgezel;

Een geïntegreerd of aan de romp bevestigde voorziening waarmee het bekken en de benen vastgezet kunnen worden.

 

Goed om te weten: als je boot valt in de categorie van een strandvaartuig kun je toch tot 2 mijl uitvaren als het gaat om een tocht georganiseerd door een overheidsinstantie of een federatie.

 

In dat geval moet je je wel aan de volgende punten houden.

Elke deelnemer aan de activiteit op zee moet een zwemvest dragen.

De aanwezigheid van gekwalificeerde begeleiding is verplicht.

 

 

DE VOORWAARDEN OM TOT 6 MIJL UIT TE KUNNEN VAREN

 

Belangrijk om te weten! Met een SUP mag je niet verder dan 2 mijl uitvaren.

Voor andere schepen schrijft de wet voor uit veiligheid met 2 personen uit te varen. Ook is het verplicht een VHF, waterdicht radio-ontvangtoestel aan boord te hebben, dat niet wegspoelt als het onder water komt en dat voortdurend toegankelijk is voor de kajakker. Alle andere veiligheidsvoorschriften die gelden voor het uitvaren tot 2 mijl bijlven van toepassing!

De regelgeving kent een uitzondering: elke zeekajak die voorzien is van een VHF-toestel en is aangesloten bij een geregistreerde vereniging heeft toestemming om tussen 2 en 6 mijl alleen uit te varen. Voor liefhebbers van solitaire tochten ver uit de kust is het dus de moeite waard om zich bij een club aan te sluiten.

kajak regelgeving

 

VEILIGHEIDS- EN REDDINGSMATERIAAL

 

Het nieuwe Franse besluit, dat in december 2014 werd genomen en vanaf 1 mei 2015 in werking treedt, definieert heel precies welk materiaal je aan boord moet, afhankelijk van de afstand die je wilt uitvaren.

Neem even de tijd om de checklist door te nemen van verplicht materiaal dat je mee moet nemen als je uitvaart.

En wil je optimaal genieten van de zee en rustig peddelen, vergeet dan vooral niet om, voordat je vertrekt, na te gaan of de omstandigheden veilig genoeg zijn om de zee op te gaan. Dat maakt je zeekajak- of SUP-tocht een stuk aangenamer!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
Tips
Waarom kiezen voor een opblaaskajak

Het mooi weer is in aantocht, en dan krijg je ongetwijfeld weer zin om het water op te gaan. Wil je zo graag een kajaktocht maken met vrienden of familie, maar houden de omvang van een kajak met harde romp en de moeilijkheden om hem te vervoeren je tegen? Waarom kies je dan niet voor een opblaaskajak!?

(7)
HAUT DE PAGE