Pourquoi choisir un kayak gonflable

Waarom kiezen voor een opblaaskajak?

(7)

Het mooi weer is in aantocht, en dan krijg je ongetwijfeld weer zin om het water op te gaan. Wil je zo graag een kajaktocht maken met vrienden of familie, maar houden de omvang van een kajak met harde romp en de moeilijkheden om hem te vervoeren je tegen? Waarom kies je dan niet voor een opblaaskajak!?

kayak gonflable navigation

 

Dit type kajak is eenvoudig te monteren, te transporteren en te bewaren!

Opblaaskajaks zijn uitgegroeid tot een waardig alternatief om met familie of vrienden een lange kajaktocht te maken, zonder logistieke zorgen. Dit soort kajaks zijn het equivalent van de plastic 'sit on top'-modellen (je zit bovenop de kajak, het water wordt automatisch geloosd) die op de markt verkrijgbaar zijn.

Met dat verschil dat een opblaasbare kajak tal van voordelen heeft ten opzichte van zijn neefjes uit hard plastic.
·       Allereerst is er het oppompen: dat kan vermoeiend en vervelend lijken, maar niets is minder waar. De Itiwit voor 2 personen bijvoorbeeld is in minder dan 7 minuten gebruiksklaar met eenhandpomp met dubbele actie.

gonflage kayak

 

·       Een andere belangrijke troef is de opvouwbaarheid. Zo is het transport niet langer een zorg! De kajak past mooi in de kofferbak van je auto. Weg met dakrails, gedaan met de vrees dat je boot onderweg van je dak schuift.

transport kayak gonflable

·       Eens deze kajaks zijn afgelaten en in hun hoes zitten, zijn ze uiterst compact.

 

Goed om weten: Laat je kajak altijd eerst goed drogen voor je hem opvouwt, om schimmelvorming te vermijden en hem zo lang mogelijk in goede staat te houden.

 

 

Opblaaskajak: de pluimgewichten!

Naast de compactheid is een opblaaskajak ook veel lichter dan de meeste plastic kajaks en kano's. Een tweepersoonskajak uit polyethyleen weegt al gauw 35 kg. Met een opblaaskajak hoef je je rug niet langer op de proef te stellen voor je kan beginnen varen. Een tweepersoonskajak van Tribord weegt gemiddeld 14 kg.
Dat lichte gewicht is te danken aan het gebruikte materiaal. Onze kajaks zijn gemaakt uit een dik en heel sterk zeildoek, dat ook gebruikt wordt voor rafts bijvoorbeeld.

 

kayak gonflable debout
 

Zo kan je je boot stevig oppompen en wordt hij bijna zo hard als kajaks uit harde plastic. Je mag dus gerust zijn, dit type kajak is stevig genoeg voor lange en onbezorgde tochten! Het gebeurt maar zelden dat een opblaaskajak lek raakt (gebeurt dat toch, dan kan je hem heel gemakkelijk herstellen met de bijgeleverde reparatiekit).
Perfect vaarcomfort
Door hun opbouw, met 2 luchtbanden opzij, zijn opblaaskajaks stabiel en hebben ze een lage diepgang. Zo kan je ook perfect varen in ondiep water, krijgt de stroming je minder snel te pakken en is de wendbaarheid hoger.
Het enige nadeel is dat bij veel wind de boot gemakkelijker afdrijft door zijn lichte gewicht. Om dat effect tegen te gaan, heeft Tribord op al zijn kajaks zwaarden voorzien zodat je je koers gemakkelijker kunt aanhouden.

 

dérives kayak gonflable

Een andere doorslaggevende troef is de kostprijs. Omdat de materialen en de technologie voor dit soort boten goedkoper zijn, is hun aankoopprijs aanzienlijk lager dan die van hun neefjes uit hard plastic.
Beperkingen van een opblaaskajak
Ten opzichte van een kajak met harde romp is de capaciteit (personen en materiaal) wat minder. Een tweepersoonskajak kan tot 150 kg dragen, wat vrij weinig is als je met 2 een tochtje wilt maken en ook nog eens de nodige uitrusting wilt meenemen.

action kayak gonflable

Wil je toch op pad met het nodige materiaal, kies dan voor een grotere boot zoals de Itiwit 3 (tot 3 personen). Grotere kajaks hebben een laadvermogen tot 230 kg! Zo heb je extra ruimte aan boord om materiaal mee te nemen, en kan er eventueel ook nog een kind mee.

Nog een andere beperking: als je een echte liefhebber bent van de open zee, dan moeten we je teleurstellen, want onze kajaks zijn niet gehomologeerd om verder dan 300 meter in zee te gaan.
Kortom, kajaks met harde romp zijn beter geschikt voor sportief en intensief gebruik, maar liefhebbers zullen niettemin vallen voor de vele troeven van een opblaaskajak: handig, stevig, voordelig... Ideaal voor heel mooie tochtjes in je eentje, met familie of onder vrienden!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
HAUT DE PAGE