IN VORM BLIJVEN OF JE VORM TERUGKRIJGEN MET SUP

IN VORM BLIJVEN OF JE VORM TERUGKRIJGEN MET SUP

GEEF ALS EERSTE COMMENTAAR
STAND UP PADDLE: DE WATERSPORTHYPE VAN DIT MOMENT!

Het lijkt alsof je Stand Up Paddling (SUP) overal waar water is tegenkomt. De sport is zo populair omdat hij heel toegankelijk is, maar ook omdat je het overal kunt doen (zee, oceaan, meren, rivieren, grachten...).

Nog een voordeel: het is de perfecte sport om in vorm te blijven of je vorm terug te krijgen.

DE ERVARING VAN JEROME, STAND UP PADDLE FANAAT


Jerome, persverantwoordelijke bij Tribord is al een aantal jaar ""SUP-verslaafd"". Wij vroegen hem om ons te vertellen over zijn ervaringen en wat voor hem de voordelen zijn Afspraak.

- WAAROM BEN JE GAAN SUP-EN EN WAT DOE JE NU AAN SUP?

Ik ben bekeerd door een ""SUPer missionaris"" (Een van de eerste SUP-ers aan de Baskische kust) die deel uit maakte van het Tribord team en die me aanspoorde om het eens te probeerde en zo zijn passie op me heeft overgebracht.
Sindsdien trek ik er het hele jaar op uit, bijna elke dag in de week. Als er golven zijn dan surf ik, en anders peddel ik op vlak water, maak ik een tochtje, of doe ik het als fitnesstraining.

- WAT ZIJN DE FYSIEKE VOORDELEN VAN STAND UP PADDLING?

Het is een hele complete sport: ze kan het gebruiken als cardiofitness, perfect voor het verbranden van calorieën (tot 1 000 per uur als je de goede houding hebt) en het super om een strak lijf te krijgen.

Op spierniveau train je zowel je rug als je armen en schouders, maar ook de dieper gelegen spieren, buik- en bilspieren en de hamstrings (spieren aan de achterkant van je dijbeen).
Omdat de plank beweegt onder je voeten, wordt er vaker een beroep op je spieren gedaan, mèt resultaat. dat is de weldadige invloed van kinesthesie. Volgens Carine Camboulives, werkzaam in dit gebied: "" de resultaten zijn al na 3 sessies zichtbaar, het is spectaculair!""
Persoonlijk heb ik gemerkt dat het de spiertrainingen vervangt die ik normaal gesproken in de winter doe...

 


Om mijn SUP-sessies wat pit te geven en gevarieerd te houden heb ik 2 methodes:
-Ik neem een vast parcours en probeer mijn tijd te verbeteren.
-Maar ik wissel soms ook af: ik ga van krachtig peddelen (met een lange regelmatige slag) over op een snel ritme om een snellere hartslag te krijgen en de plank sneller te laten gaan tot dat hij boven het water uitkomt.


- HEB JE EEN VEILIGHEIDSTIP VOOR BEGINNENDE SUP-ERS?

Ik gebruik altijd een koord, zelfs op vlak water. Je weet nooit, je kan in het water vallen en je kan maar beter contact houden met je plank.
Als er wat stroming staat is het lastig zwemmen met een peddel in je hand…

- SUP, IS DAT MAKKELIJK ?

Ja Het is echt een toegankelijke sport. Je hebt geen golven nodig er plezier aan te beleven.
Op vlak water, met een grote plank, is het sport die voor bijna iedereen geschikt is. En je kunt het bijna bij elk weer doen, want je valt echt niet vaak in het water. Het lijkt een beetje op joggen eigenlijk!

 

- ZIJN ER NOG ANDERE VOORDELEN AAN SUP?

Ja, SUP is een geweldige manier om van de zee te genieten. De zee is sowieso een goede omgeving om je fysieke vorm en vitaliteit terug te krijgen Artsen, zoals bijvoorbeeld dr Barucq, zijn er van overtuigd: hij legt dat heel goed uit op zijn blog Surf-Prevention.com en in deze video.


 

WAT DRAAGT SUP BIJ AAN JE GEZONDHEID?

Ik had een probleem met mijn knie, een uitgerekte band. Mijn arts had me fysiotherapie voorgeschreven, waarbij ik op een trilplaat oefeningen moest doen.
Dat laatste heb ik snel vervangen door SUP: ik ben liever op de oceaan dan in de praktijk van de fysiotherapeut...
Sindsdien kan ik weer sporten doen waarbij ik mijn kniebanden belast. Dat mocht ik daarvoor niet. Ik ben weer gaan tennissen en mijn vrouw heeft een jonge vent op de dansvloer teruggekregen:-)

 

WELK SUP MATERIAAL GEBRUIK JE OP DIT MOMENT?

Ik gebruik de SUP Tribord 500 epoxy, een veelzijdige plank die je bij golven, maar ook voor tochten op vlak water kan gebruiken.

Mijn kleding is in de lente een combinatie van neopreen voor de onderkant van mijn lichaam en winddichte kleding voor mijn bovenlichaam.

Als onderkleding: een Tribord Longjohn, omdat je bovenlichaam daarmee alle vrijheid heeft om te bewegen.
Ik gebruik ook het hele jaar neopreen kajakschoenen: meer om mijn voeten te beschermen dan tegen de kou in dit seizoen.

Als bovenkleding: Ik draag twee lagen over elkaar met een CK500 Top. Die beschermt me tegen de zon en dient als eerste laag in de winter (perfect voor warmteoverdracht), en als tweede laag een winddichte fleece, speciaal voor kajakken en SUP. Die heeft als voordeel dat hij winddicht en warm is. Hij heeft ook manchetten waardoor het water dat van de peddel afdruipt niet in mijn mouwen loopt.
Het is een handig product, hij heeft zelfs een kraag met ritssluiting, dat is handig als het te warm is. Hij is gemaakt van sneldrogend materiaal, voor als je in het water valt.
En hij heeft ook een klein zakje op de schouder waar ik makkelijk bij kan. Ik stop daar een mueslireep in voor langere tochten.
Bij langere tochten neem ik ook een camelbag mee.


KUN JIJ EEN NADEEL NOEMEN VAN SUP?

"Als je de smaak eenmaal te pakken hebt, ben je als snel verslingerd aan de sport en de heerlijke zeelucht...
Ik ga nooit meer op vakantie zonder mijn SUP, je kan het ook prima met het hele gezin doen. Bij ons doet iedereen het nu, zelfs mijn kleine van 7 jaar."


Wil je Stand Up Paddling ook een proberen? Ben je beginnend SUP-er? Bekijk onze coachingvideo's over SUP in de golven!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
HAUT DE PAGE