Les conseils sécurité en randonnée palmée

VEILIGHEIDSTIPS BIJ SNORKELTOCHTEN

(3)

Zoals bij alle activiteiten in de natuur, zijn er ook bij het snorkelen een aantal punten die je in de gaten moet houden om gevaar te vermijden, al komt het er vooral op neer je gezonde verstand te gebruiken.

Een aantal tips: snorkel bij voorkeur met een partner, laat iemand weten waar je heen gaat en hoe lang je wegblijft, raadpleeg het weerbericht voor je het water in gaat, bekijk waar je onderweg het water uit kunt komen, zorg dat je uitgerust bent, dat je evenwichtig gegeten hebt, met voldoende calorieën om het een ochtend uit te houden...

Dit zijn de meest voorkomende problemen:

· Kou: Komt vooral door een uitrusting die niet aan je lichaamsbouw is aangepast, de duur van de activiteit of de omgevingsomstandigheden. In het water raak je veel sneller warmte kwijt dan op het droge, daarom heb je het in het water sneller koud, ook bij een watertemperatuur van boven de 20°C. Verlies van het gevoel in je vingers en tenen, blauwe lippen en rillingen zijn aanwijzingen die je waarschuwen om te stoppen, als is het maar voor een pauze.

·  Kramp: kan het gevolg zijn van kou, inspanning, vermoeidheid, onvoldoende drinken, groei, voeding die niet samen gaat met sportieve activiteiten, stress die verband houd met je onbekendheid met de activiteit of de omgeving, ongeschikt materiaal... Er zijn veel verschillende factoren die kramp kunnen veroorzaken, en het komt dus relatief vaak voor, vooral in de benen...

· hypoglykemie (te lage bloeduikerspiegel): Als je sportief bezig bent, zelfs al denk je dat je nauwelijks inspanning hoeft te leveren, en je hebt niet voldoende voedingsstoffen binnen gekregen, dan kun je last krijgen van een te lage bloedsuikerspiegel, wat zich meestal uit in plotselinge vermoeidheid.

·  Hydrocutie: de strandwacht weet er alles van, hydrocutie is acuut en kan ernstige gevolgen, zoals verdrinking tot gevolg hebben. Het wordt veroorzaakt door een fase in de spijsvertering en kan optreden als iemand abrupt het water ingaat bij een groot verschil tussen de buitentemperatuur en de temperatuur van het water. Je kan het voorkomen door je eerst wat nat te maken en isolerende kleding te dragen.

·  Verwondingen: Ons lichaam is bedekt met huid die op sommige plaatsen, zoals de onderkant van de voet en de handen, extra dik is om bescherming te kunnen bieden. In de zee is je omgeving minder goed zichtbaar, omdat die zich grotendeels onder water bevindt, of omdat je blikveld wordt beperkt door door je duikbril. Tel daar bij op dat je soms hulpmiddelen gebruikt waar je niet erg bekend mee bent en waardoor je evenwicht en bewegingen anders zijn dan normaal (zwemvliezen met name), en dat je huid weker wordt als je langer in het water bent. Je hebt dan alle ingrediënten bij de hand om een wondje op te lopen (snijwond, stekel van een zee-egel), als je, al dan niet vrijwillig, in contact komt met de bodem.

 VEILIGHEIDSTIPS BIJ SNORKELTOCHTEN

Hier wat tips om dit ongemak te voorkomen:

- Voorkom contact met de bodem, tussen het in- en uit het water gaan is het in principe niet nodig de bodem aan te raken.


- Ga bij voorkeur het water in vanaf een zand- of kiezelstrand, dat bestaat uit bewegend materiaal waar een zee-egel zich niet aan kan hechten!

- Raak tijdens het snorkelen niets aan en zorg dat je tussen 2 tot 5 meter boven de bodem zwemt om ongewenst contact met uitstekende rotsen te voorkomen.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vote
Tips
Les éco-gestes en randonnée palmée

Tijdens het snorkelen kan je met behulp van zwemvliezen, een zwembril en een snorkel de fauna en flora van de onderwaterwereld ontdekken. Snorkelen lijkt eenvoudig en nagenoeg iedereen kan het doen, toch zijn er enkele aandachtspunten om het milieu te beschermen. 

29,99 €*
4.70 / 5 168 beoordeling
  29,99 €*
  4.70 / 5 168 beoordeling
   HAUT DE PAGE