undvika faror snorkling

VEILIGHEID BIJ SNORKELEN MET TRIBORD

(1)

Snorkelen is zeer toegankelijk en een leuke activiteit in de natuur die je met het hele gezin kunt doen. Het belangrijkste is om een aantal basis veiligheidsregels in gedachten te houden, om je te beschermen tegen de risico’s van de zee en je materiaal op een goede manier te gebruiken. Tribord geeft je eenoverzicht van de veiligheidsmaatregelen voor een snorkeltocht!

 

Praktijk het snorkelen in volledige veiligheid met de adviezen Tribord

 

DE BELANGRIJKSTE PREVENTIEMAATREGELEN BIJ HET SNORKELEN

Gebruik in zee je gezonde verstand! Dat vertaalt zich in een paar voorzorgsmaatregelen:

- ga nooit alleen het water in;

- houd de weersvoorspelling in de gaten;

- kijk waar je het water in kunt en bepaal vooraf een paar veilige punten om het water weer uit te komen om blessures te voorkomen;

- overschat je fysieke capaciteiten niet.

Laat vooraf aan een bekende weten waar je het water denkt uit te komen en wat je geplande eindtijd is: zo houd je rekening met onverwachte tegenvallers, zoals kramp, er kan een reddingsoperatie in gang gezet worden en je maakt het zoeken makkelijker als je onverhoopt afdrijft...

 

TRIBORD TIPS OM VERASSINGEN BIJ HET SNORKELEN TE VOORKOMEN

Sporten in de natuur is geweldig, maar er kunnen zich onverwachte situaties voordoen die je snorkelplezier bederven. Een paar tips vooraf om verassingen het hoofd te kunnen bieden!

 

BESCHERMING TEGEN KOU

Je lichaam koelt in het water veel sneller af dan in de lucht. Daarom raden we je aan je tocht niet te lang te laten duren en warmte-isolerende kleding van neopreen te dragen, een vest, short of pak dat aangepast is aan de watertemperatuur en jouw maat.

Rillingen? Blauwe lippen? Dat zijn tekenen dat het tijd is om het water uit te gaan, vooral bij kinderen die vaak niet voelen hoe koud ze het hebben!

 

 

Voorkom het risico van koeling snorkelen

 

KRAMP VOORKOMEN

Spierkramp kan meerdere oorzaken hebben: kou, inspanning, vermoeidheid, alcohol, onvoldoende lichamelijke conditie, dehydratie, hypoglykemie, stress of ongeschikt materiaal.

Om kramp te voorkomen zwem je niet te snel met zwemvliezen die aangepast zijn aan je lichaamsbouw en het gebruik. Stel kinderen gerust met een snorkelband. Doe een warming-up voordat je begint. Rek na als je uit het water komt. En blijf rustig snorkelend, dicht bij de kust.

 

VERMIJDEN VAN HYPOGLYKEMIE

Zoals voor alle lichamelijke activiteiten moet je ook bij snorkelen zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om niet vermoeid te raken en kramp te krijgen, tekenen van een te lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie).

 

VERMIJD EEN SCHOKEFFECT

Spring niet in het water nadat je lang in de zon bent geweest! Geef je kinderen het goede voorbeeld en koel je hals en daarna je lichaam door ze nat te maken.

 

RISICO’S VAN SNORKELMATERIAAL

De uitrusting van de snorkelaar is heel eenvoudig. Maar kan risico’s met zich mee brengen bij verkeerd gebruik. Neem altijd een paar minuten de tijd om gebruiksaanwijzingen te lezen voor het eerste gebruik.

 

HET TRIBORD SNORKELMASKER

Duik nooit met je hoofd eerst het water in met je duikbril op! Als is het glas gehard - het is 5 maal sterker dan gewoon glas en breekt in stukjes om verwondingen te voorkomen - er is een risico dat het glas breekt.

Als je zonder zuurstofmasker duikt is het goed wat lucht in je masker te blazen bij het dalen: zo voorkom je dat het masker vacuüm trekt tegen je gezicht, met een blauw oog als gevolg... En trek het niet te strak aan: dat voorkomt binnendringen van water niet, in tegendeel!

 

HET TRIBORD EASYBREATH MASKER

Het Easybreath masker is een uitvinding van Tribord en moet goed passen om comfortabel te kunnen snorkelen. Het is belangrijk de goede maat te kiezen om de waterdichtheid van het Easybreath masker te garanderen. 

 

 

Ter herinnering, met dit masker kun je niet onder water gaan omdat het de toegang tot je neus blokkeert waarmee je de zogenaamde “Valsalva” manoeuvre kunt uitvoeren.

Vasalva? Het is een techniek die we allemaal wel eens gebruikt hebben, in de bergen, of het vliegtuig! Hij is bedoeld om het drukverschil tussen het water en het binnenoor op te heffen als je afdaalt. Duikers, met of zonder zuurstofmasker, gebruiken de techniek als ze lucht in hun middenoor blazen via de buis van Eustachius om hun oren te klaren.

Let op: deze handeling gebruik je bij het afdalen, NOOIT bij het opstijgen! Blaas door je neus terwijl je deze met je vingers dichtknijpt, doe dit heel geleidelijk, je mag geen pijn voelen.

Als je forceert riskeer je een barotrauma aan je oor dat zich vertaalt in pijn, duizeligheid, misselijkheid, bloedingen of suizen/fluittonen. Dan kun je maar beter even blazen, toch?

 

DE SNORKEL

Goed gebruik zijn snorkel Tribord, beveiliging veiligheid snorkelen

 

Je Tribord snorkel loopt vol met water als je onder water gaat. Blaas hem rustig leeg als je weer aan de oppervlakte komt.

Adem diep en rustig in om het gevoel val verstikking dat je kunt ervaren te onderdrukken. Zorg tenslotte dat je snorkel goed recht omhoog langs je gezicht steekt, zodat je niet bij het kleinste golfje een slok water binnen krijgt.

 

JUIST ONDERHOUDEN VAN JE SNORKELMATERIAAL

 

Net zoals snorkelen zelf is ook het onderhoud van het trio bril-zwemvliezen-snorkel eenvoudig, maar wel noodzakelijk Het bestaat uit:

- zorgvuldig spoelen;

- een paar minuten weken om het zout eruit te laten trekken;

- drogen in de schaduw, in een geventileerde, koele ruimte.

Bij snorkels met kleppen moet je ook controleren of er geen zandkorrels of stof tussen de klep zijn geraakt waardoor deze niet meer waterdicht is.

Zij jij en je materiaal in orde? Geef je dan over aan de roep van de zee en ga met de opgedane kennis veilig het water in!

Denk je er als ervaren snorkelaar over om met flessen te gaan duiken? Lees dan voor je begint onze Tribord tips voor veiligheid bij diepzeeduiken!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
Tips
Les éco-gestes en randonnée palmée

Tijdens het snorkelen kan je met behulp van zwemvliezen, een zwembril en een snorkel de fauna en flora van de onderwaterwereld ontdekken. Snorkelen lijkt eenvoudig en nagenoeg iedereen kan het doen, toch zijn er enkele aandachtspunten om het milieu te beschermen. 

HAUT DE PAGE