Scufundări sticla de siguranță cu tribord

VEILIGHEID BIJ DIEPZEEDUIKEN MET TRIBORD

(1)

Ben je al vertrouwd met snorkelen en denk je erover om over te stappen op diepzeeduiken? Die overgang kun je niet maken zonder een goede voorbereiding. Lees alle Tribord tips voor veilig duiken.

Eerste voorzorgsmaatregel: volg een opleiding en zorg voor begeleiding. Tweede: onderhoud je materiaal zorgvuldig om ongelukken te voorkomen.Check-list van de geïnformeerde duiker!

 

Het advies van preventie in duik fles voor een sessie met een rijke plezier

 

MET TRIBORD ANTICIPEREN OP DE RISICO’S VAN DIEPZEEDUIKEN

Bij diepzeeduiken heb je te maken met de risico’s van de zee en het weer, maar ook met je ontwikkeling “onder water”. Een paar voorzorgsmaatregelen zorgen dat je in alle rust van je duik kunt genieten.

 

DUIKEN IN GOEDE GEZONDHEID

Een logische tip, maar vergeet hem niet! Zowel voor je veiligheid als je comfort kun je duiken beter uit je hoofd zetten als je ergens pijn hebt, verkouden, ziek of moe bent of als je onder invloed van medicijnen bent.

Laat je ook jaarlijks medisch controleren door de huisarts en bij de tandarts om gebitsproblemen te voorkomen. 

 

VERMIJD DECOMPRESSIEPROBLEMEN

Bij een duik neemt je lichaam stikstof op en heeft soms moeite dit kwijt te raken bij het opstijgen of aan het oppervlak. Het beste is om met een gecontroleerde snelheid op te stijgen, waarbij je je duikinstructeur volgt en goed uitademt. Drink en eet voldoende voor en na het duiken en bescherm je tegen kou.

Waarschuwingssignalen zijn ernstige vermoeidheid, rugpijn, problemen met plassen en andere zintuiglijke/functionele problemen.

 

VOORKOM DAT JE BUITEN ADEM RAAKT

Buiten adem raak je als je te snel ademhaalt totdat je gaat hijgen. Eerste prioriteit: kalmeer je zelf en adem goed uit. Ongeacht waardoor je buiten adem geraakt bent!Buiten adem raken kan veroorzaakt worden door een te grote inspanning, stress , door slecht zicht, een te zwaar ingestelde  automaat, een te strak pak of zelfs door onderkoeling.

Om dit probleem te voorkomen stel je het ademvolume ruim in (0,8 tot 1 l), beweeg je gecontroleerd en adem je diep rustig uit!

 

Waarschuwen het ongeval van dive door controle van het materiaal of uitrusting Tribord vóór elke zitting

 

WAPEN JE TEGEN  HET BERUCHTE ZUURSTOFDEFECT

“Berucht” omdat het iets is waar velen bang voor zijn, al komt het bijna nooit voor! Bescherm je tegen deze angst door de druk van je flessen te controleren bij het duikcentrum, op de boot en regelmatig onder water.

Berg je octopus veilig op en waarschuw je gids als je op halve druk bent zodat je, indien nodig, op tijd naar de boot kunt terugkeren. Tenslotte, blijf in de buurt van je duikbuddy: hij kan je lucht geven als je lucht op raakt of bij een defect.

 

VOORKOM BAROTRAUMATISME

Barotraumatisme wordt veroorzaakt door verschillen in luchtvolume in je organisme onder invloed van druk.

Je kunt de effecten ervan voorkomen:

— bij het afdalen: door in je masker te blazen – wat je nooit te strak moet aantrekken om vacuüm trekken te voorkomen- en daarna je oren regelmatig te klaren zonder te wachten tot je pijn voelt. Daal ook niet te snel af en forceer niet!

Heb je toch last? Stijg wat op om bij te komen en je balans terug te vinden. Snuit, als dat nodig is, je neus om je luchtwegen vrij te maken.

— bij het opstijgen: normaal gesproken hoef je niets te doen! De lucht ontsnapt vanzelf uit je oren, je luchtwegen en het masker. Let wel op overdruk op je longen te voorkomen door nooit je masker af te doen en met een gecontroleerde snelheid op te stijgen waarbij je goed uitademt.

 

KEN DE DE RISICO’S VAN JE DUIKMATERIAAL

Het stabiliserende vest, een duikuitrusting om bekend te worden en te onderhouden

 

Je hebt je Tribord stabilisatievest met zorg gekozen en dat helpt je onder water! Maar controleer of het niet beschadigd is en goed werkt, zodat je kunt stabiliseren en het vest zich niet met water vult. Een defect direct-system (DS) (wat niet opblaast, of vertraagd of voortdurend) zorgt dat je niet kunt stabiliseren of dat je te snel opstijgt!

Onder water is je ademautomaat je vriend ..., behalve als hij niet goed werkt! Is hij te soepel of te zwaar afgesteld of heb je een lekkage dan kun je buiten adem raken, lucht tekort komen of in paniek raken. Hij moet je op aanvraag, en zonder moeite van lucht voorzien anders schiet je verbruik omhoog en kun je buiten adem raken. Let op duikers die te veel bellen produceren: een zuurstoftekort ligt op de loer!

 

GOED ONDERHOUD VAN JE MATERIAAL OM DUIKONGELUKKEN TE VOORKOMEN

Zonder je duikuitrusting blijf je onder water niet in leven, dus lees de gebruiksaanwijzingen zorgvuldig en onderhoud je materiaal zoals dat moet!

 

HET STABILISATIEVEST

Om je stabilisatievest te onderhouden kijk je het zorgvuldig na voor het duiken. Controleer of het water- en luchtdicht is, wat je test door het op te blazen met je DS: blaas het helemaal op totdat de ventielen automatisch openen. Wacht enkele seconden en controleer het vest op lekken. Test ook de werking van de ventielen om het vest snel leeg te laten lopen en het DS.

Vermijd tijdens je duik de bodem en rotsen aan te raken: zo bescherm je je vest en het milieu.

Spoel het vest na je duik uit en laat het in de schaduw drogen.

 

 

DE ADEMAUTOMAAT

Je kunt je automaat het beste in de daarvoor bestemde duiktas vervoeren. Berg de 2 trappen en je manometer op de boot op in de zak van je stabilisatievest.

Als je terug bent doe je de dop er op en leg je hem 10 minuten in zoet water met een desinfecterend middel. Daarna in de schaduw laten drogen! Ga bij moeite met inademen of een lekkage naar je leverancier. 

Tenslotte is, ook voor duikers, een jaarlijkse revisie van je materiaal aan te raden!

Is je materiaal in orde? Dan is het tijd om je over te geven aan sensationeel waterplezier... 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
Tips
snorkling i säkerhet med Tribord

Veilig er snorkelen er zijn enkele veiligheidsvoorschriften ter voorkoming van het onvoorzien, ontdek onze adviezen van vooruitgaan.

(1)
HAUT DE PAGE