Conseils pour garder les pieds au sec en voile

Tips om je voeten droog te houden tijdens het zeilen

Elke zeiler is wel vertrouwd met dat onaangename gevoel van natte voeten binnenin de schoen of laarzen. En het voelt niet alleen ongemakkelijk, het heeft ook een effect op je evenwicht. Natte voeten gaan immers schuiven in je schoenen of laarzen. Hieronder vind je enkele nuttige tips om je voeten droog te houden tijdens het zeilen.

 

Eerst even een slecht idee uit de wereld helpen:

 

Houd in je achterhoofd dat wat in theorie een goed idee kan lijken in de praktijk nutteloos blijkt of zelfs voor nog meer hinder zorgt.
Twee paar sokken dragen bijvoorbeeld. Twee stoflagen zijn bijna even snel nat als één laag, het grote probleem is dat je sokken zo veel minder snel drogen. Je zit dus langer met natte voeten.
Bovendien moet je een dikke laag stof onder je voeten vermijden, voor meer gevoel onder je voeten en dus voor een beter evenwicht.

 

Tips van grootmoeder:

 

Je kan altijd een plastic zakje over je sokken trekken (sokken uit een synthetische stof, die dus snel drogen). Zo ben je beschermd tegen vocht van buitenaf, het probleem is dat de warmte van je voeten voor condens zorgt, waardoor je voeten dus toch nat worden;
Om de grip binnenin je schoenen niet te verliezen, kan je bijvoorbeeld ook panty's onder je sokken dragen. Zo blijven je voeten droog en glijden ze niet in je schoenen of laarzen.
Of je kan waterdichte neopreensokjes dragen in je laarzen of schoenen, te vergelijken met fijne surfschoentjes van maximaal 2 mm dikte. Tip van grootmoeder voor surfsters

 

Waterdichte en ademende sokken:

Naast de tips van grootmoeder, die allemaal hun nadelen hebben, bestaat er een product dat oorspronkelijk niet gemaakt is voor zeilers, maar dat eigenlijk perfect voldoet aan hun wensen om de voeten droog te houden:de waterdichte en ademende sealskinz-sokken.
Onlangs nog kregen we onze technische partner Tanguy De Lamotte over de vloer in Hendaye om met onze productmanagers te brainstormen over nieuwe zeilkleding. En tijdens die brainstorming opperde hij het idee om waterdichte en ademende sokken speciaal voor zeilers te ontwikkelen.

 

Zeilschoenen en -laarzen

Zeilschoenen

 

Tips om je voeten droog te houden tijdens het zeilen

 

Er bestaan dekschoenen gemaakt uit zeewaterbestendige materialen die het water uitstekend afvoeren en bovendien snel drogen.
Hun grip en lichtheid zorgen voor een optimaal comfort en maken ze perfect geschikt voor regatta's bij mooi weer.
Het jammere aan deze schoenen is dat ze dan wel snel mogen drogen, bij regen blijven ze altijd licht vochtig.

 

Zeillaarzen

 

bottes voile semelle

 

Rubberen zeillaarzen zijn 100 % waterdicht. Het grote probleem is dat ze de voeten niet laten ademen en het zweet dus niet afvoeren. Ze beschermen dus uitstekend tegen water van buitenaf, maar laten de zweetdampen niet door.
Naar het voorbeeld van de technische zeiljassen worden ook nieuwe zeillaarzen steeds vaker tot in de puntjes bestudeerd en uitgewerkt, met even veel oog voor de waterdichtheid als voor het ademende vermogen. Daarnaast krijgt de zool een gegroefd profiel, zodat je zeker niet kan uitglijden.  
Als je je zeilpak over de laarzen laat vallen, dan kan er geen water in langs boven. Die waterdichtheid wordt extra versterkt dankzij klittenbandsluitingen aan de enkels.

 

De waterdichte en ademende laarzen getest en goedgekeurd tijdens de Vendée Globe:

 

tanguy de lamotte arrivee vendee globe bottes voile

Tanguy De Lamotte, onze technische partner voor het zeilen, heeft deze laarzen getest in zijn trip rond de wereld tijdens de Vendée Globe, de meest veeleisende solozeilwedstrijd ter wereld. Hij wist ons te vertellen dat ze enorm van pas zijn gekomen. Hij gebruikte maar één paar tijdens zijn tocht van 98 dagen, wat een aanzienlijke tijdswinst oplevert tijdens een solowedstrijd.

Heb jij ook nuttige tips om de voeten droog te houden tijdens het zeilen? Bezorg ze ons door hieronder een reactie te posten.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vote
99,99 €*
3.20 / 5 44 beoordeling
  189,99 €*
  2.90 / 5 10 beoordeling
   HAUT DE PAGE