Faire du snorkeling avec des enfants

SNORKELEN MET KINDEREN, HOE DOE JE DAT?

(10)

Met de kinderen naar het strand staat voor zwemmen, zandkastelen bouwen en schelpen zoeken... Wil je wel eens wat anders, maar zijn de kinderen nog wat klein voor de meeste watersporten? Denk dan eens aan een snorkelen. Het is een sportieve en leerzame activiteit voor het hele gezin, en een snorkel, masker, zwemvliezen en wat voorzorgsmaatregelen is alles wat je nodig hebt.

Als een vis in het water... Ontdek hier hoe je kinderen helpt om met zwemvliezen te zwemmen.

 

STAP 1: WAT HEEFT JE KIND NODIG OM TE SNORKELEN?

Om te snorkelen gebruik je zwemvliezen, een masker en een snorkel. Maar dit is niet genoeg voor kinderen (vanaf 6 jaar) die beginnen met snorkelen.

Snorkelen vraagt weinig lichamelijke inspanning: in het water is er dus een risico dat je kind snel afkoelt. Dat kan al gebeuren na 10 minuten in het water, zelfs als het water relatief warm is. Daarom is het belangrijk kinderen een isolerende wetsuit aan te doen.
 

 

s'équiper avec son enfant snorkeling

 

 

Een wetsuit beschermt de huid van kinderen tegen verbranding door de zon, een risico dat vergroot wordt door de weerkaatsing van het zonlicht en bij schuren langs rotsen.

Gaat u met het gezin snorkelen in water van 28°C of warmer, dan is een zonwerend T-shirt een alternatief voor een wetsuit. En denk ook aan waterbestendige zonnebrandcrème, vooral aan de achterkant van de armen en benen!

 

STAP 2: KIES EEN GESCHIKTE PLEK MET GOED WEER VOOR EEN EERSTE SNORKELEXCURSIE

 

Help je kind met zijn eerste slagen onder water door een dag met mooi weer, een rustige zee en een tijdstip met weinig andere zwemmers te kiezen. Zo kan het rustig wennen, en is de kans groter dat je in helder water vissen en andere onderwaterleven tegenkomt.

 

initiation eau claire snorkeling enfant

 

 

Ga niet te ver! Voor kinderen is het geweldig alle dieren en planten die tussen de rotsen en dicht aan de kust leven en groeien te ontdekken.

Blijf bij je kinderen en ga niet te diep, zorg dat je kinderen kunnen staan: dat is niet alleen veiliger, maar ook prettiger, want zo kan je kind even rust nemen als dat nodig is.

Om in het water te gaan trek je de zwemvliezen aan voordat je onder water gaat. Een tip: loop achteruit in plaats van vooruit om lachwekkende valpartijen en blessures te voorkomen. Je begrijpt uit deze tip dat met zwemvliezen aan over het strand naar de zee rennen geen optie is...

 

STAP 3: JE KIND LEREN SNORKELEN MET MASKER EN SNORKEL

 

Tijd om de hoofden onder water te steken. Wen je kinderen aan het gebruik van het masker en de snorkel, door ze boven water alleen door de mond te laten ademen voordat ze het onder water proberen. Laat ze onder water oefenen in het zwembad of het bad!

Als je kinderen op het strand de eerste keer onder water laat gaan, doe dat dan niet te diep, zittend of staand, maar nooit op een plek waar ze niet kunnen staan. Is je kind gewend aan het gebruik van de snorkel en het masker, dan kunnen de zwemvliezen aan, maar alleen als het kan zwemmen...

De overgang van een verticale positie (staand op de bodem) naar een horizontale (zwemmend in het water) is een vaardigheid die geleerd moet zijn.

Zorg dat kinderen een aangepaste maat snorkel gebruiken. Een snorkel voor volwassenen heeft een te grote diameter en is te lang. En dat is nogal belangrijk... Een kleine snorkelaar met een te grote snorkel raakt snel buiten adem.

De grootte van de snorkel moet geschikt zijn voor de longinhoud van het kind. Met een te grote snorkel ademt het kind een te groot gehalte aan CO2 in, wat hij uitademt in de snorkel, de zogenaamde ""dode ruimte"".

Voelt je kleine snorkelaar zich niet echt op zijn gemak bij het gebruik van een snorkel? Begin dan met het Easybreath® masker. Daarmee kun je onder water zien, en adem je door je neus. Geen verstikkend gevoel, geen beslagen masker en geen golven die naar binnen komen!
 

 

easybreath snorkeling enfant

 

Nog een belangrijk onderdeel van de eerste snorkelervaring: zorg voor een goed drijfevenwicht van je kind. Voor jongere kinderen is een drijfgordel geschikt, grotere kinderen kunnen een opblaasbare zwemrol of plank gebruiken. Goed in evenwicht  kunnen ze rustig flipperend de zeebodem bekijken.

 

enfant aide flottabilité snorkeling

 

STAP 4: SNORKELEN ALS HOBBY VOOR HET HELE GEZIN!

 

Vond iedereen in het gezin het snorkuitje geslaagd? Dan is snorkelen bij een gespecialiseerde club misschien iets voor jullie!

Dit soort clubs, zoals Planet Ocean, onze technische partner, bieden snorkeltochten en snorkelintroducties voor kinderen op volle zee aan.
 

 

planet ocean initiation snorkeling enfant

Olivier Cressac, instructeur, midden in zijn uitleg, tijdens een snorkelintroductie op de ""Betiko"" het schip van Planet Ocean.

 

Ook kun je in gezinsverband langs een in zee uitgezette route snorkelen, sommige routes zijn bewegwijzerd. Je vindt ze bij het eiland Port-Cros, het natuurreservaat Cerbère-Banyuls, Bonifacio, enz. Globetrotters zetten koers naar de Galapagos eilanden, Mauritius, de Egyptische kust van de Rode zee of het zeereservaat van Bélize...

 

reconnaître respecter faune flore marines

 

Elke tocht is een kans je kinderen het belang van respect voor de flora en fauna van de zee bij te brengen. Beweeg rustig, geef de dieren niet te eten en raak niets aan dat zijn de eerste aanwijzingen voor elke snorkelaar!

Wil je meer leren over het leven onder water, neem dan een onderwaterkaart met de route en afbeeldingen en namen van dieren en planten mee die je onderweg tegen kan komen, zodat je ze herkent.

Een laatste tip? Houd je kinderen in de gaten, zelfs als ze snel gewend zijn. Ze kunnen sneller dan je denkt meegevoerd worden door stromingen, kramp krijgen of gedesoriënteerd raken...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vote
Tips
Comment choisir la taille de son masque EASYBREATH®

Om ten volle te genieten van je EASYBREATH®-snorkelmasker, raden we je aan een maat te kiezen die perfect is aangepast aan de vorm en de bouw van je hoofd. Een te kleine EASYBREATH® zit niet aangenaam, in een te grote EASYBREATH® zal water binnensijpelen.

(9)
29,99 €*
4.70 / 5 173 beoordeling
  29,99 €*
  4.70 / 5 173 beoordeling
   HAUT DE PAGE