Les éco-gestes en randonnée palmée

MILIEUVRIENDELIJK SNORKELEN

Tijdens het snorkelen kan je met behulp van zwemvliezen, een zwembril en een snorkel de fauna en flora van de onderwaterwereld ontdekken. Snorkelen lijkt eenvoudig en nagenoeg iedereen kan het doen, toch zijn er enkele aandachtspunten om het milieu te beschermen. 

Om ons daarin te helpen doen we een beroep op de mensen van "Atelier Bleu", een gecertificeerd centrum voor milieu-initiatieven. Al 25 jaar lang zetten ze zich in voor een betere milieueducatie en voor het milieu aan de Franse kusten en in de Middellandse Zee. Ze dragen bij tot een duurzaam landbeheer en pleiten voor het behoud van het zeemilieu door middel van onderwijs, sensibilisering, bemiddeling en beroepsopleiding.

Hier vind je enkele voorbeelden van wat je kan doen om tijdens het snorkelen het milieu te beschermen:

-          Laat geen afval in zee of aan de kust: zorg voor middelen om afval in te bewaren en te sorteren.

-          Gebruik zonnemelk in plaats van olie die niet oplosbaar is in water. Zo bescherm je je huid én het milieu.

-          Geef geen eten aan de vissen en vermijd elk contact met de zeebodem (slagen met je vinnen, stenen omkeren, dieren meenemen): observeer en maak foto's, maar raak niets aan.

-          Om je impact te beperken, ga je de zee best in op een daarvoor voorziene plaats. Leg je boot ten anker aan een boei of geef de voorkeur aan een zone met zand.

-          Informeer je over de toegelaten datums en zones om te snorkelen en te harpoenvissen. Respecteer de beschermde diersoorten, de minimumgroottes van je vangst en het toegelaten materiaal (meer informatie bij de dienst Maritieme Zaken en Visserij)

-          Vele alledaagse gebruiksproducten kunnen gevaarlijk zijn voor het milieu (brandstof, olie...). Was bij voorkeur met water, beperk de hoeveelheid gebruikte producten en gebruik systematisch droogdokken om je boot te onderhouden.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
29,99 €*
4.70 / 5 168 beoordeling
    HAUT DE PAGE