Avoir une bonne protection solaire

Je goed beschermen tegen de zon: een gids voor zonbescherming

(4)

Hoe bescherm je je tegen de zon? Hier vind je alle nuttige tips.

In samenwerking met de Liga tegen Kanker werkten we een speciale gids uit voor zonbescherming, zodat iedereen in alle veiligheid van de zon kan genieten. Als de tijd weer gekomen is om je koffer te pakken voor een eerste trip naar de zon, is ook de tijd weer daar om te bedenken hoe je je tegen die zon gaat beschermen. Je gezicht en lichaam en dat van je kinderen moeten doeltreffend beschermd worden om pijnlijke zonnebrand of een zonnesteek te vermijden.

Hieronder geven we je alvast een samenvatting van de gids voor zonbescherming aan de hand van 10 tips om veilig van de zon te genieten. De volledige gids kan je gratis downloaden door hier te klikken: Gids zonbescherming

 

1. De zon is onmisbaar voor alle leven

Een paar minuutjes zon per dag volstaan al om je beter te voelen. Ons lichaam heeft nood aan zon voor de synthese van vitamine D. Die vitamine maakt onze botten steviger en bevordert de opname van calcium en fosfor. Die stoffen zijn levensnoodzakelijk voor kinderen.

 

 

2. Wat zijn de risico's?


 

Als je onbeschermd wordt blootgesteld aan de zon, riskeer je zonnebrand, een zonnesteek en vroegtijdige veroudering van de huid, wat leidt tot bruine of lichte vlekjes, kleine stervormige witte littekens, een droge huid, rimpels en verdikking van de huid. Een zonnesteek is eigenlijk verbrande huid. Zorg er dan ook voor dat je die op de juiste manier verzorgt. Vraag raad aan je apotheker, hij zal je kunnen vertellen hoe je verbrande huid het best behandelt.

 


3. De verschillende huidtypes

Sommige mensen zijn gevoeliger aan uv-stralen dan andere. Elke huid is verschillend. Afhankelijk van de tint is je huid meer of minder gevoelig voor de zon (fototype). Wat je huidtype ook is, de gepaste bescherming hangt af van de intensiteit van de uv-stralen, van de blootstellingsduur en van je activiteit.

Extreem gevoelig (fototype 1). Je huid is heel licht en op veel plekken bezaaid met sproeten. Je verbrandt heel snel en bruint niet of nauwelijks! Probeer ook niet te bruinen. Bescherm je.
Tussen 12 u. en 16 u. blijf je best uit de zon.
Een maximale bescherming is onmisbaar: kleding, een hoedje, een zonnebril en zonnecrème met een hoge beschermfactor (50+).
Gevoelige huid (fototype 2). Je huid heeft een lichte tint, met hier en daar wat sproeten. Je verbrandt gemakkelijk en bruint moeilijk. Probeer niet te bruinen! Bescherm je.
Tussen 12 u. en 16 u. blijf je best uit de zon.
Een maximale bescherming is onmisbaar: kleding, een hoedje, een zonnebril en zonnecrème met een hoge beschermfactor (50+).
Weinig gevoelige huid (fototype 3). Je huid is licht mat. Je verbrandt niet gauw en bruint gemakkelijk.
Je mag licht bruinen. Let wel op, tussen 12 u. en 16 u. kom je best niet in volle zon zonder volledige bescherming: kleding, een hoedje, een zonnebril en zonnecrème met een hoge beschermfactor (30 tot 50).

 
Vrij resistente huid (fototypes 4 en 5). Je huid is mat tot zeer mat, je verbrandt bijna nooit en bruint heel snel.
Je verdraagt de zon uitstekend. Je huid blootstellen aan de zon mag, maar dan wel geleidelijk.
Kom vooral de eerste dagen niet in de zon tussen 12 u. en 16 u.* zonder volledige bescherming: kleding, een hoedje, een zonnebril en een zonnecrème met middelhoge beschermfactor (15 tot 25).
Bruine en zwarte huid (fototype 6) is van nature beschermd tegen de schadelijke gevolgen van de zon. Denk er desalniettemin aan de lichtste zones te beschermen (handpalmen en onderkant van de voeten). Een zonnebril wordt aangeraden.
Je verdraagt de zon uitstekend. Kom vooral de eerste dagen niet in de zon tussen 12 u. en 16 u.* zonder volledige bescherming: kleding, een hoedje, een zonnebril en zonnecrème (factor 6-10).

4. Redelijke blootstelling
 

Om je op de best mogelijke manier bloot te stellen raden we aan dat op een heel geleidelijke manier te doen. De eerste dag volstaan 10 minuten om je huid voor te bereiden op de zon.
Beperk blootstelling van kinderen tot 15 jaar maximaal, hun huid is immers gevoeliger dan die van volwassenen. Voor baby's is er maar één goeie raad: ze nooit blootstellen aan de zon!Een zonnesteek in je kindertijd en onderbroken blootstelling aan intens zonlicht verhoogt het risico op huidkanker op volwassen leeftijd.

 
5. Je tegen de zon te beschermen
 

Waar je ook bent, in de stad, aan zee, of in de bergen, bescherm je altijd tegen de schadelijke gevolgen van de zon. De beste manier om je te beschermen is je huid bedekken met aangepaste kleding, een hoed met brede rand dragen en zonnecrème smeren op de lichaamsdelen die toch blootgesteld worden aan de zon.a. Kleding
De beste bescherming tegen schadelijke zonnestralen is nog steeds kleding. Draag lange, ruime en ademende kleding, zoals een hemd met lange mouwen of een lange linnen of katoenen broek.
Let op: niet elke stof beschermt tegen de zon, enkel dichtgeweven stoffen die voldoen aan de Europese normen voor zonbescherming beschermen je huid doeltreffend. Kies voor kinderen zeker en eventueel ook voor je zelf een uv-werend T-shirt of een zonnetop, die zelfs nat beschermt.

b. Een hoed
Een hoed met brede randen die de nek en de oren bedekt is ideaal om je hoofd te beschermen.

c. Zonnebril
Aan het water of in de bergen worden je ogen extra blootgesteld aan de zon, door de weerspiegeling op het water of de sneeuw. Bescherm op die plekken dus zeker je ogen en die van je kinderen. Let bij je keuze van een zonnebril op de tint en de categorie van de glazen. Zie Gids voor zonbescherming

d. Zonnecrèmes
Een zonnecrème moet je overal gebruiken wanneer de zon schijnt, niet enkel op het strand. Kies je zonnecrème in functie van het fototype van je huid.
 

Catégorie BESCHERMFACTOR FOTOTYPE
LICHTE BESCHERMING 6, 10 Heel matte huid
GEMIDDELDE BESCHERMING 15, 20, 25 Vrij gevoelige huid
HOGE BESCHERMING 30, 50 Gevoelige huid
HEEL HOGE BESCHERMING 50+ Extreem gevoelige huid

 

Let op, we hebben allemaal de neiging om een te dun laagje zonnecrème aan te brengen. Aarzel daarom niet om een crème te kiezen met een hoge beschermfactor.
En bescherm je kinderen: de huid van een baby of kind is veel gevoeliger voor de zon. Ze is dunner dan die van volwassenen en het regeneratievermogen van de huidcellen is nog niet ontwikkeld, waardoor ze definitief afsterven bij herhaaldelijke zonnebrand.

6.  De volgende beweringen zijn mythes- Iedereen kan bruinen
- De warmste uren van de dag zijn de gevaarlijkste
- Ik hoef me niet meer in te smeren als ik bruin ben
- Dankzij een zonnecrème kan ik langer in de zon blijven
- In het water ben ik beschermd tegen zonnebrand
- Natte kleding beschermt even goed als droge kleding
- Mensen met een matte of heel matte huid moeten zich niet beschermen tegen de zon7. Achterdocht is nuttig
 


Als de zon op haar hoogste punt staat (12 u. - 16 u.)
Bij weerspiegeling van de zon
Bij wolken, wind en koude
Op grote hoogte


 
8. Nutteloze voorbereiding


- Uv-sessies:
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, bereiden uv-sessies je huid niet voor op de zon. Dergelijke sessies versterken zelfs het kankerverwekkende effect van langdurige blootstelling aan de zon.

- Zelfbruiners:
Zelfbruiners (om te 'bruinen zonder zon') werken enkel in op de dode huidcellen van de huid, dat verklaart waarom hun werking beperkt is tot 4 à 6 dagen.

- Bruinversnellers:
Bepaalde oliën op monoï-basis of met uierzalf hebben geen beschermende filter en versterken de schadelijke effecten van de zon.

- Voedingssupplementen:
Voedingssupplementen beschermen niet tegen uv, noch kunnen ze dienen als vervanging van seizoensgroenten en -fruit.


Opgelet met medicijnen, deodorants en parfums!
Die kunnen allergieën veroorzaken, de gevoeligheid van de huid voor zonlicht versterken of ernstige brandwonden veroorzaken na blootstelling aan de zon.

9. Houd alle troeven in handen
 

- Drink veel water!
- Eet evenwichtig!
- Vitamines geven je kracht!
- Ga voor kleur met voedingsmiddelen rijk aan bètacaroteen!
- De ideale cocktail voor een perzikzachte huid!Voor alle details, klik hier: Gids zonbescherming

 
10. Houd je huid in het oogControleer je huid regelmatig:
Een wonde, een puistje, een korstje of een moedervlekje moet je aandachtig in het oog houden. Elke blijvende verandering van je huidstructuur moet je laten controleren door een huidarts.
Mensen met fototype 1 en 2, die veel sproeten of bruine vlekjes op de huid hebben, moeten zich regelmatig laten controleren.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
HAUT DE PAGE