bien choisir son gilet stabilisateur de plongée

Hoe kies je een trimvest?

(2)Een trimvest heeft een aantal belangrijke functies: het is dan ook enorm belangrijk dat je het juiste jacket kiest. Om de juiste keuze te maken, is het belangrijk dat je niet enkel de objectieve kwaliteitscriteria voor een trimvest kent, maar ook dat je een vesttype neemt dat is afgestemd op je gebruik.

De voornaamste functies van een trimvest:

- De duikfles vastzetten op de rug van de duiker, dankzij een ingewerkt 'backpack' met bevestigingsriem

- Het drijfvermogen van een duiker aan de oppervlakte en in het water beïnvloeden, door lucht uit de duikfles (dankzij het 'direct system') in het vest te blazen of de lucht uit te laten via een van de vele inflators of ontluchters.

- De mogelijkheid bieden het verlies of de winst aan drijfvermogen veroorzaakt door je duikpak te compenseren, aan de oppervlakte te drijven voor en na een duik of jezelf in veiligheid te brengen.

- Materiaal bevestigen en bewaren aan een van de gespen of in een van de vele zakjes.

 

De objectieve criteria om je trimvest te kiezen:

 

flottabilité Het drijfvermogen:

Blaas je vest op om dit te testen, zo zie je meteen hoe doeltreffend het werkt. Het is belangrijk dat je vlot toegang hebt tot alle uitrusting, zeker tot de inflator, de ontluchters en de ringen.

 

confort Het comfort:

De backpack waar de fles op rust is gemaakt uit een hard materiaal. Backpacks met een zachte vulling bieden extra comfort. Het is enorm belangrijk dat je een trimvest kiest dat is aangepast aan je lichaamsbouw, zodat het goed blijft zitten.

De verstelbare buikriem is het belangrijkste element om de juiste maat te bepalen, de verstelbare schouderriemen en de opgevulde schouders zorgen voor extra comfort.

Er bestaan speciale modellen voor dames, die de boezem niet samendrukken, en trimvesten die op maat zijn van kinderen.

 

fonctionnaliteDe functionaliteit:

De bevestigings- en opbergmogelijkheden op een trimvest verhogen aanzienlijk je autonomie als duiker.

Hoe meer ringen een vest heeft, hoe meer materiaal je er aan kunt bevestigen, maar hoe zwaarder je vest wel wordt. Om dat probleem te verhelpen, zijn bepaalde vesten voorzien van loodzakjes die je kunt afwerpen.

 

solidité resistance De stevigheid en duurzaamheid:

Een trimvest wordt enorm op de proef gesteld, zowel in als uit het water. De stevigheid van de materialen verschilt van vest tot vest.

Om dat criterium te meten, gebruikt men de 'Cordura'-index.

Hoe hoger die Cordura-index, hoe steviger je vest en hoe langer het zal meegaan.

 

gilet stabilisateur choisir

 

Je vest kiezen in functie van het gebruik:Er bestaan drie vormen van duiken, en bij elk type hoort een bepaald trimvest.

 

1. Vrijetijdsduiken:

Het meest geschikte trimvest voor deze vorm van duiken is een gewoon, klassiek trimvest. Het heeft luchtkamers op de rug en opzij en een backpack om je duikfles op vast te maken. Het biedt een maximaal comfort.

 

2. Reisduiken:

Ben je een reisduiker, kies dan voor een zogeheten 'reisjacket'. Dit is een klassiek trimvest, maar zonder backpack. Het is compact, licht en gemakkelijk te vervoeren, maar het comfort is iets minder. Sommige klassieke trimvesten zijn weliswaar voorzien van een opvouwbaar backpack, om tegelijk compact en comfortabel te zijn. 

 

3. Technisch duiken:

Technische duikers kiezen best voor een 'technisch' trimvest. Het gaat om een gordel voorzien van luchtkamers op de rug, om de flanken vrij te laten.

Zo kan je beter horizontaal liggen onder water. Maar aan de oppervlakte is deze positie vaak lastig.

Je moet immers op je rug of je buik liggen, terwijl je bij een klassiek trimvest ook verticaal kunt liggen aan de oppervlakte.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
HAUT DE PAGE