Hoe kies je een stand-up paddleboard

een stand-up paddleboard kiezen

Het juiste SUP-board kiezen:
Vervolgens kan je je keuze verder verfijnen op basis van de kenmerken van het board zelf:
- De wendbaarheid: hangt af van de lijn (de afmetingen) en de shape (de algemene vorm van het board). Hoe kleiner het board, hoe wendbaarder het zal zijn. Het zal daarentegen minder stabiel zijn en dus minder geschikt voor een beginner. Hetzelfde geldt voor een board met een ronde vorm, dat zal wendbaarder zijn maar minder stabiel. De smallere en langere SUP's zijn geschikt voor beoefenaars die meer belang hechten aan snelheid dan aan surfen op golven.
- De stabiliteit: hangt af van de algemene vorm van het board. Hoe 'volumineuzer' het board, hoe meer drijfvermogen en dus hoe stabieler. De breedte van het board is ook een factor waar je rekening mee moet houden wanneer het om stabiliteit gaat.
- De stevigheid: hangt af van de samenstelling en de erin verwerkte technologieën.

Board uit epoxy Board uit polyester Board uit schuimrubber
Board gemaakt uit een harde harssoort, bedekt met een Gel Coat-vernis. Dit type board is bestand tegen indrukken, maar de verf zal wel gemakkelijker afbladderen.
 Board gemaakt uit een zachtere harssoort. In dit board zitten sneller deukjes, maar het is gemakkelijker te repareren dan een epoxy board. Het gebruik van houten latten maakt het board ook steviger.
 Board gemaakt uit polystyreenschuim. Polystyreen vangt de schokken op en beperkt deukjes in het board. Het gebruik van houten latten maakt het board ook steviger.

- Je niveau en je motivatie zijn belangrijk: een SUP-board uit schuimrubber is ruimschoots voldoende voor vrijetijdsgebruik en rustige tochtjes. Voor een sportiever en regelmatiger gebruik zal een SUP-board uit epoxy meer geschikt zijn, omdat dit type steviger is en beter over het water glijdt.

De juiste peddel:

Comment choisir son SUP - Stand-up-paddle

Een peddel kiezen: beginners nemen best een verstelbare peddel, omdat je dan de lengte kunt aanpassen in functie van je vorderingen. Gevorderde SUP'ers kiezen dan weer best voor een vaste peddel die je op maat moet afsnijden, dat type peddel is immers steviger en lichter.
Tip: om de juiste maat van je peddel te kiezen plaats je hem recht voor je, met het blad op de grond. Steek je arm verticaal boven je hoofd, het heft moet tot net onder de pols komen.

Je SUP vervoeren:

- De hoes: de hoes beschermt je SUP-board tegen schokken tijdens het vervoer. We raden aan om je SUP te vervoeren op dakrails of op een imperiaal, om te vermijden dat je auto overvol zit en je zicht belemmerd wordt.

- De waterdichte tas : Om je sleutels, een gezonde snack of een klein flesje water mee te nemen op je tochtjes, gebruik je best een waterdichte tas.

En niet vergeten, voor de veiligheid:

- De leash: dit is een veiligheidsaccessoire waarmee je je board heel gemakkelijk weer naar je toe trekt na een val. Een SUP-leash moet minstens 3 meter lang zijn, voor een maximale veiligheid. Ter info: je gebruikt best een leash tijdens je tochtjes, zelfs op kalm water zonder golven. En om te SUP'en in de golven gebruik je best een aangepaste leash.

- De wax : het gebeurt maar zelden dat je je SUP moet waxen, de meeste SUP-board zijn immers voorzien van een antislippad voor een goede grip. Heeft je board zo geen pad of een pad dat te kort is, dan kan je altijd wat was aanbrengen om te voorkomen dat je uitglijdt op je board.

- Het uv-werend T-shirt : om je te beschermen tegen schadelijke zonnestralen raden we aan om een uv-werend T-shirt aan te trekken.

Een SUP-board wordt gezien als een strandtuig en is dus niet geschikt om verder dan 300 meter van de kust te gaan. Een reddingsvest is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden voor mensen die niet heel goed kunnen zwemmen.

Thermische isolatie: om zowel te SUP'en in koud water als je te beschermen tegen de wind wanneer je nat bent, draag je best een thermische top of een neopreenpak. Dan nog dit: we raden aan om je altijd met water te besprenkelen, zo beperk je het risico op hydrocutie als je in het water valt na een lange peddelbeurt.

 

Comment choisir son SUP - Stand-up-paddle

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
HAUT DE PAGE