Bien choisir son équipement de surf pour l’hiver

HOE KIES IK SURFMATERIAAL VOOR DE WINTER?

(1)

Surfen in de winter? Ben je gek? Helemaal niet! Surfen bij negatieve temperaturen in water van 10°C, het kan. Gewoon wat motivatie en het juiste materiaal, en je bent vertrokken. Het voordeel is dat het in de winter nooit druk is op de surfspots, én de golven zijn vaak perfect. Zorg er wel voor dat je voorbereid bent. We overlopen samen met jou even de belangrijkste punten voor een geslaagde surfsessie.


 

Voor je sessie

 

Vraag je altijd eerst af of je fysieke toestand het wel toelaat om bij koud weer het water in te gaan. Of het nu gaat om een verkoudheid of een beginnende keelontsteking, je mag nooit je lichaamstoestand uit het oog verliezen. Die kan immers verslechteren na een sessie in koud water, hoe leuk die ook was.

Ben je in vorm? Oké dan! Surfen in de winter, dat vergt vooral mentale weerbaarheid. Gebruik je mentale kracht om jezelf ervan te overtuigen dat het tot een bepaalde limiet nooit te koud is. Zorg er enkel voor dat je voorbereid bent op de snijdende kou van het water, en je uitrusting doet de rest.

Daar sta je dan op de parking. Knap dat je nog geen rechtsomkeer hebt gemaakt! Je stapt uit je auto en checkt even de golven. Het is december, en de condities zijn optimaal. Het is 2 graden buiten, het water is 8 graden. Je kan je beginnen klaarmaken.

Je hebt twee mogelijkheden: je omkleden in je nog warme auto, maar daar moet je vaak halsbrekende toeren voor uithalen! Gemakkelijker is om je gewoon om te kleden op de parking.

Kies je voor oplossing twee, dan heb je wel een matje nodig. De koude maakt zich immers snel meester van je voeten, en de ondergrond kan wel eens pijnlijk aanvoelen, zeker in de winter. Je poncho beschermt je tegen de kou terwijl je je surfpak aantrekt (en verzekert je privacy).

Belangrijk: de technologie die gebruikt wordt voor de surfpakken van tegenwoordig zorgt ervoor dat surfers ook in de winter onbezorgd het water in kunnen.
Je kiest wel best voor een pak met een dikte aangepast aan de watertemperatuur op je surfspot (doorgaans 4/3 mm of 5/4/3 mm om in de winter te surfen in Frankrijk). Bij 3 cijfers staat het eerste cijfer voor de neopreendikte op de romp en de rug, het tweede voor de stofdikte op de benen, het derde verwijst naar de armen. Bij 2 cijfers verwijst het eerste naar de neopreendikte op de romp, het tweede naar de dikte op de armen.

Heb je het toch nog koud, trek dan ook een neopreentop van 0,5 mm of een fleecetop aan onder je pak, in direct contact met de huid.

Bescherm je lichaamsuiteinden in functie van het weer met handschoenen, surfschoentjes en een bivakmuts uit neopreen (vooral handig bij een lichte, kille wind of wanneer je meerdere duckdives moet doen voor je aan de piek bent).

Een tip: als je regelmatig surft, dan gebruik je best oordopjes om elk risico op surfersoor te voorkomen, een risico dat hoger wordt naarmate je langer surft.