La charte du plongeur responsable

HANDLEIDING VOOR VERANTWOORD DUIKEN

(5)

Handleiding voor verantwoord duiken van de vereniging Longitude 181 nature

Deze handleiding is bedoeld als gids. Het is geen opsomming van wat verboden en verplicht is! De ene duiklocatie is de andere niet, en de omstandigheden wisselen, bepaal dus per geval of een advies van toepassing is. Het doel is om je na te laten denken bij wat je doet, zodat je bijdraagt aan het creëren van optimale duikomstandigheden en het behoud en de eerlijke verdeling van de rijkdommen van de zee.

1 - Voorbereiden van je reis

-Reisbureaus en duikcentra bieden niet allemaal dezelfde diensten. Er zijn er die zich inspannen om de omgeving te beschermen die ze je laten ontdekken en om de natuurlijke hulpbronnen eerlijker te delen met de bewoners van het gastland. Dat kost geld, en kost jou misschien meer geld, maar op deze manier draag je wel samen bij aan de duurzame samenleving op onze planeet. Kijk niet alleen naar de prijs van het duiken.

-Kies een reisbureau met een beleid voor Maatschappelijke Verantwoord Ondernemen.

-Geef de voorkeur aan een duikcentrum dat zich inspant voor de bescherming van de zeeën en oceanen (meenemen van afval en afvalwater, gebruik van stootwillen) en dat investeert in de lokale ontwikkeling.

-Verdiep je in de ecosystemen van het gebied waar je gaat duiken.

-Verzamel informatie over de bewoners van het gastland: tradities, economie, middelen.

2 - Voor het duiken.

-Zorg dat je in vorm bent. Als je langere tijd niet gedoken hebt, oefen dan op het regelen van je drijfvermogen: met je ademhaling, trimvest, loodgordel.

-Verdiep je in de duiklocatie waar je naartoe gaat, om je ervaring te verrijken en je duik interessanter te maken. Dat maakt je van een duiker-toeschouwer die passief een wereld ondergaat die hij niet begrijpt, tot een duiker die de eerste bladzijden in de grote encyclopedie van het zeeleven omslaat. Je herkent de dieren, je weet hoe ze zich gedragen en je kunt uitvinden waar je moet zoeken om ze te vinden. Zo ontdek je een onvoorstelbaar rijke verborgen fauna.

-Vraag of je duikcentrum een film of slidevoorstelling heeft over het ecosysteem waar je naar toe gaat.

-Vraag om de lijst met bedreigde dier- en plantensoorten en de regelgeving hierover.

-Win informatie in over maatregelen die het duikcentrum heeft genomen om het onderwatermilieu te beschermen (stootwillen...)

3 - Op de boot

-Gooi niets overboord.

-Weiger plastic borden en bekertjes, die hebben tientallen jaren nodig om te verteren.

-Vraag of er afvalbakken op de boot  geplaatst kunnen worden om (als je echt niet zonder kunt) je sigarettenpeuken in te kunnen gooien (die doen er maanden over om te verteren), en ander plastic afval, aluminium verpakkingen, enz...

-Zorg dat je octopus, console en manometer zodanig bevestigd zijn zodat ze niet achter planten of vastzittende dieren blijven haken en ze beschadigen.

-Kies voor korte, soepele zwemvliezen.

 

4 - Tijdens het duiken

-Denk er aan, als je in het water gaat, je loodgordel te controleren, en, zo nodig, aan te passen.

-Denk eraan rustig te flipperen om het onderwaterleven niet te beschadigen.

-Vermijd contact met aan de bodem vastzittende planten en dieren. Ze zijn kwetsbaar en worden onherstelbaar beschadigd bij herhaaldelijke aanraking.

-Neem niets anders dan beelden mee.

-Val de dieren niet lastig. Als ze zich in hun schuilplaats verstoppen, probeer ze er dan niet uit te lokken, ze zijn al gestrest. Wacht geduldig, zonder te bewegen, totdat ze weer rustig zijn en vanzelf naar buiten komen.

-Voer geen vissen. Je leert ze onnatuurlijk gedrag aan en verstoort het ecosysteem.

5 - Na het duiken

-Gebruik zo min mogelijk zoet water. Het is het kostbaarste goed.

-Vraag om voorzieningen die het verspillen van zoet water voorkomen: een spoelbak voor he uitrusting, douches met drukbeperking.

6 - Tijdens je verblijf

-Kijk ook eens buiten het duikcentrum, je hotel: Er is in de omgeving een wereld te ontdekken en te verkennen.

-Koop geen souvenirs die uit zee afkomstig zijn: haaientanden, schildpadschild, zeesterren, zeepaardjes en andere gedoogde vissen, koraal, schelpen.

-Boycot restaurants die haaienvinnensoep, schildpad- of walvisvlees op het menu hebben staan, of vis die op een destructieve manier wordt gevangen (met dynamiet, cyaankali, enz.)

-Vraag aan de restauranthouder op welke manier de vis en zeevruchten die op de kaart staan zijn gevangen, en welke afspraken hij heeft met lokale vissers.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
HAUT DE PAGE