Comment s'habiller en voile  le système 3 couches

GESCHIKTE ZEILKLEDING HET 3-LAGENSYSTEEM

(2)

Basis Isolatie Bescherming

Het belangrijkste bij zeilen, na veiligheid, is dat je kleding in orde is: zorg dat je droog blijft en beschermd tegen de elementen, maar met behoud van bewegingsvrijheid.

Je kleding moet transpiratie, waar je het koud van krijgt, van je lichaam afvoeren, en je tegelijkertijd warm houden en zorgen dat regen, stuifwater en golven niet binnendringen.

Dat lukt met een gelaagd kledingsysteem (1), (2), (3).
 

DE EERSTE LAAG OF LAAG 1:


 

Deze de laag is als de huid zelf, hij is bedoeld om je lichaamswarmte te bewaren, je huid droog te houden en transpiratievocht af te voeren. Meestal gaat het hier om onderkleding. Het is de zogenaamde basislaag of base layer. De producten van laag (1) bekijken

Functies van de eerste laag: als de huid zelf

Kies lichte onderkleding die als een tweede huid functioneert. De kleding moet ademen en elastisch zijn. Kies voor zonwerende stof die tegen UV-straling beschermt als je bij mooi weer gaat zeilen.

 

DE TUSSENLAAG OF LAAG 2:Dit is de warmte-isolerende laag, hij beschermt altijd tegen kou, de mate van isolatie hangt af van het gekozen materiaal.

Bepaalde materialen kunnen voeren ook transpiratievocht af, zoals het polyester van fleecestoffen. De 2e laag kan ook winddicht en/of waterafstotend zijn, dat is bijvoorbeeld zo bij softshell jacks.

De functie van de tweede laag: tussenlaag of middel layer

Deze laag moet zorgen voor warmte-isolatie en afvoer van transpiratievocht.

Drie mogelijkheden:

- Een sweatshirt: Sweatshirts bieden warmte maar niet de beste verhouding tussen gewicht en transpiratieafvoer

- Een fleece: deze is licht, warm en maximaal ademend

- Een softshell: deze is warm, ademt en beschermt tegen motregen.

 

DE BUITENLAAG OF LAAG 3:

Beschermen tegen slecht weer en transpiratie afvoeren, dat is de rol van jacks en zeilpakken. Ze zijn waterdicht, winddicht en ademend.

Belangrijk: De afvoerlijn voor transpiratie mag niet onderbroken worden. Als een van de 3 lagen de damp veroorzaakt door transpiratie niet doorlaat, heft dit de voordelen van de andere 2 lagen op. Je kunt het best ademende jack hebben dat op de markt verkrijgbaar is, maar als je het draagt in combinatie met een katoenen T-shirt, dan houdt dit vocht vast en creëert een klamme, koude omgeving voor je lichaam.

We raden je af om onder een waterdicht jack kleding van wol of katoen te dragen, want deze materialen houden vocht afkomstig van transpiratie vast.

 

HOE PAS JE JE ZEILKLEDING AAN DE WEERSOMSTANDIGHEDEN AAN?

 

Combinatie van lagen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
HAUT DE PAGE