EASYBREATH® - Questions les plus fréquentes

EASYBREATH® - Veelgestelde vragen (FAQ)

(17)

1. Welke voorzorgen moet je nemen met een Easybreath®?

Voor één ding moet je absoluut opletten: ZAND.
- Zand is, net zoals bij een zonnebril, de grootste vijand van je Easybreath®. Het zand maakt krassen op het glas.
- Forceer niet om de snorkel op te klikken wanneer er zand op het masker zit. Spoel eerst de snorkel en het masker voor je ze in elkaar schuift.
- Door het zand kan ook de vlotter in de snorkel vast komen te zitten. Spoel de snorkel krachtig uit of steek een sleutel door de luchtgaten achteraan op de snorkel om de vlotter los te werken, spoel vervolgens de snorkel om het zand definitief te verwijderen.
Om lang te genieten van je Easybreath®-masker, was je het best met de hand en met wat afwasmiddel na elke week dat je het gebruikt hebt. Bewaar het masker in het bijhorende tasje.

 

2. Waarom zijn er 2 maten voor volwassenen?

De EASYBREATH® is op dit moment verkrijgbaar in 2 maten voor volwassenen, die passen op 90 % van de gezichten van mannen en vrouwen wereldwijd (Europees, Aziatisch...):
- de kleine volwassen maat is vooral voor vrouwen en tieners: S/M

-Mittel Größe für Erwachsene, vor allem : M/L

- de grote volwassen maat is vooral bestemd voor mannen: L/XL

3. Hoe kies je de maat van je Easybreath®?

Je probeert best even de 4 maten in je Decathlon-winkel. Als het masker tegen je gezicht kleeft, dan heb je de juiste maat. Let er vooral op dat er geen ruimte zit tussen je kin en de siliconenmantel van het masker.
 

Geraak je niet tot in de winkel en bestel je je EASYBREATH® liever online (www.decathlon.be), kies je maat dan op de volgende manier:
De maat van je Easybreath-snorkelmasker kiezen 
Sluit de mond en meet de afstand tussen de holte bovenaan de neus en de onderkant van je kin:

Is die afstand minder dan 10 cm (3,9"), kies dan maat XS

Is die afstand minder dan 12 cm (4,8"), kies dan maat S/M

- Ist der gemessene wert mittel als 12cm (4,8"), passt Größe M/L

Is die afstand meer dan 12 cm (4,8"), kies dan voor maat L/XL
Trek je Easybreath-masker even aan meteen nadat het geleverd is, om na te gaan of er geen ruimte zit tussen het masker en je kin. (zie bovenstaande filmpje)

 

4. Mijn Easybreath® is niet waterdicht

Daar zijn verschillende redenen voor:
- De meest aannemelijke is dat je de foute maat gekozen hebt. De Easybreath® is verkrijgbaar in 3 maten voor volwassenen. S/M voor smalle gezichten (80 % van de vrouwen) ene M/L en  L/XL voor grote gezichten. Lees zeker ook het stukje over de juiste maatkeuze
- Heren, opgelet, een baard kan ervoor zorgen dat er water in het masker loopt. Hij kan immers de perfecte afdichting aantasten tussen de siliconenmantel van het masker en het gezicht.
- Mensen met lange haren letten er best op dat die niet tussen het voorhoofd en de rand van het masker zitten.

5. De vlotter in de snorkel zit vast, wat doe ik?

Om ten volle en lang te genieten van je Easybreath®, moet je contact met zand vermijden. Als de vlotter geblokkeerd zit, dan komt dat ongetwijfeld doordat er zand in de snorkel zit.
Steek een sleutel door de luchtgaten achteraan op de snorkel om de vlotter los te werken, spoel vervolgens de snorkel om het zand definitief te verwijderen. Bekijk zeker ook het instructiefilmpje onderaan de pagina.

6. Waarom wordt de luchttoevoer soms onderbroken?

De luchttoevoer wordt afgesneden wanneer je je hoofd te ver naar voren kantelt of wanneer er een golf over je hoofd rolt. Het 'dry top stop water'-systeem van de Easybreath® heeft daarbij een belangrijke rol: het zorgt ervoor dat er geen water in de snorkel loopt. Als je snorkel volledig ondergedompeld is, dan zit de vlotter helemaal bovenaan om te voorkomen dat het water erin loopt.
Kantel je je hoofd te ver met een klassieke snorkel, dan krijg je ongetwijfeld een borrel binnen.
Met de Easybreath is dat niet, wat onze testpersonen de eerste keer aangenaam verraste.

7. Hoe klik je de snorkel goed vast op de Easybreath®?

Lukt het niet om de snorkel op het masker te klikken, dan zit er zand aan de koppeling tussen de snorkel en het masker, ter hoogte van de afdichting of in de snorkel. Die koppeling is tot op de millimeter precies, voor een perfecte afdichting tussen de snorkel en het masker.
Zit er zand tussen, forceer dan zeker niet. Spoel al het zand uit de snorkel en het masker en probeer het dan gewoon opnieuw.

8. Wat is dat lichte gezoem als je inademt?

Om aandampen te voorkomen en water buiten te houden, is de Easybreath® voorzien van een aantal klepjes. Als je inademt, gaan er klepjes open en andere dicht. Daardoor wordt het geluid van je ademhaling licht versterkt. Bij een ademautomaat voor diepzeeduiken heb je dat ook.
Ontspan je gewoon en adem natuurlijk in en uit, langs de neus, en geniet van de prachtige onderwaterwereld.

9. Waarom krijg je water binnen als je onderduikt?

We ontwikkelden ons Dry Top Stop Water-concept in de eerste plaats om te voorkomen dat er geen water kan binnenlopen langs de snorkel door klotsend water, kleine golfjes of wanneer je je hoofd te ver naar voren kantelt. In dezelfde omstandigheden zou je met een klassieke snorkel een serieuze borrel kunnen binnenkrijgen, en dat wilden we absoluut vermijden.
Het Dry Top Stop Water-systeem werkt niet wanneer de snorkel en de vlotter verticaal staan.
Als je je draait om te duiken kan er op het moment dat je horizontaal hangt water binnensijpelen.

10. Waarom kan je niet duiken met de Easybreath®?

De Easybreath® is speciaal gemaakt voor snorkelen, waarbij je in 90 % van de gevallen gewoon aan de oppervlakte blijft.
Om verschillende redenen kan je niet duiken met het masker:
1) Het Dry Top-systeem werkt niet als je horizontaal hangt.
2) Het luchtvolume in de Easybreath is veel groter dan in een klassieke duikbril, daardoor zal de druk van het snorkelmasker snel oplopen en onaangenaam worden zodra je op 1 meter diepte zit.
3) Als je duikt, moet je ook decompresseren. Anders gezegd, je moet de neus dichtknijpen en erin blazen alsof je snuit, om de druk in de oren uit te balanceren en te voorkomen dat je trommelvliezen springen. Met de Easybreath® is dat niet mogelijk, want je kan niet aan je neus.

11. Is een baard hinderlijk?

Ja. De goede afdichting van het masker hangt af van de aansluiting tussen de gladde siliconenmantel en de huid. Een baard creëert minuscuul kleine openingen waarlangs het water in je masker kan.

 

12. Waarom dampt het masker aan?

Het exclusieve anti-aandampsysteem via ademhalingsventilatie werkt optimaal in watertemperaturen vanaf 18°.
Let er vooral op dat je je Easybreath® elke week nadat je het gebruikt hebt grondig uitwast met de hand en met wat afwasmiddel. Zout water en de zon zorgen er immers voor dat het glas vuil wordt, waardoor damp zich beter kan vastzetten.

13. Wat is het nut van het klepje achter het witte kapje onderaan het masker?

Dit klepje voert ingesijpeld water af zonder dat je het masker moet afzetten. Zit er wat water in het masker, houd je hoofd dan recht zodat het water automatisch kan uitlopen via het klepje.

14. De hoofdband spant niet meer aan, hoe komt dat?

Als de hoofdband niet meer aanspant, dan komt dat ongetwijfeld omdat hij niet door de kleine elastische lussen zit op de band. Bekijk zeker ook het instructiefilmpje onderaan de pagina.

15. Waarom is het masker zo groot?

De eerste reden is dat een groot masker dat je volledige gezicht omsluit de enige doeltreffende oplossing is om de Easybreath®-beloftes in te lossen: een gezichtsveld van 180° en hetzelfde ademen onder als boven water.
De tweede reden is dat de Easybreath® voldoet aan verschillende normen, bijvoorbeeld voor de snorkel en voor de ademinspanning. De afmetingen van de snorkel en van de witte mantel voldoen aan die norm (EN 1972).

16. Waarom is de snorkel van de Easybreath® niet langer?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, steekt de snorkel van de Easybreath® verder uit het water dan een klassieke snorkel. Een gewone snorkel lijkt langer, omdat hij van de mond vertrekt en niet bovenaan je hoofd, zoals bij de Easybreath®.
Als je door een snorkel probeert in te ademen en vervolgens door een tuinslang, dan zal je merken dat hoe langer de buis is, hoe meer moeite je moet doen om in te ademen.
Om een ademinspanning te verzekeren die in overeenstemming is met de geldende normen, is een langere snorkel geen optie.

17. Wanneer is de kindermaat verkrijgbaar?

De kinderversie van de Easybreath® ligt in de rekken vanaf juni 2015.

18. Waarom is de Easybreath® niet geschikt voor zwemtrainingen?

Als je zwemt is de inspanning veel groter dan bij het snorkelen, net zoals dat je je bij hardlopen sterker inspant dan bij wandelen. Tijdens het zwemmen heb je veel meer zuurstof nodig en ga je automatisch intensief in- en uitademen langs de mond. De Easybreath® kan die intensieve ademhaling gewoonweg niet aan.

19. Hoe lang kan je doen met de luchtreserve in de Easybreath®?

De Easybreath bevat geen luchtreserve. De lucht in het masker is niet geschikt om in te ademen, dat doe je via de snorkel.

20. Hoe zet je je Easybreath®-masker in maat XS of S/M op?

Om je masker in maat XS of S/M op te zetten, moet je eerst je kin binnenin het masker plaatsen.
Deze FAQ is opgesteld op basis van feedback van mensen die de Easybreath gebruiken. Aarzel niet om ook jouw opmerkingen en vragen door te geven, om je ervaringen te delen en deze vragenlijst verder aan te vullen.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
HAUT DE PAGE