La formation des vagues

De vorming van golven

(2)

Golven hebben een invloed op heel wat watersporten. Met dit natuurverschijnsel moet je rekening houden, je moet de golven leren kennen en beheersen om zo efficiënt mogelijk te kunnen surfen, peddelen, duiken of zeilen.

de vorming van golven

Testmissie van Tribord in Galicië

 

 

 Wat is een golf? Hoe ontstaat ze?

 

Een golf is een trilling op het wateroppervlak van een oceaan, zee of meer. In open zee spreken we trouwens eerder van deining.

Die deining ontstaat door de wind die blaast over het vlakke water. Daardoor gaat het zeeoppervlak rimpelen en ontstaan er golven die zich vermeerderen tot aan de kust.

 

La formation des vagues

 

Het 'uitdeinen' van de deining


Het aanwassen van golven hangt af van 3 factoren:
de windsnelheid
hoe lang die wind blaast
de afstand die de deining moet afleggen

Hoe langer de deining aanhoudt, hoe langer de intervallen worden (de tijd tussen twee golven) en hoe meer kracht ze dus krijgt.

Dit soort deining zorgt voor grote, krachtige golven met lange tussenpauzes (tussen 15 en 20 seconden), die ook langer houden.

Hoe minder lang de afstand waarover de deining zich uitstrekt, hoe minder krachtig de golven en dus ook de intervallen tussen die golven (tussen 8 en 12 seconden). In dit geval zullen de golven snel oplossen.

 

Hoe wordt de deining omgezet in golven

 Hoe dichter tegen de kust, hoe ondieper het water. Dat heeft een invloed op de grootte van de deining, die groter en groter zal worden om uiteindelijk te breken op het strand.

La formation des vagues

De vorm van de golven hangt vooral af van de vorm van de bodem ter hoogte van het strand, die ervoor zorgt dat de horizontale beweging van de deining wordt omgezet in een verticale beweging. Een strand dat heel geleidelijk afloopt zal zachte en vrij platte golven opleveren. Op een strand dat meteen steil naar beneden gaat, zijn de golven hoog en krachtig.

Om het gemakkelijk te maken:
Platte bodem = platte golven, ideaal voor beginners (voorbeeld van een spot: Hendaye)
Licht hellende bodem = zachte golven (voorbeeld van een spot: de Baskische kust)
Steile bodem = hoge golven (voorbeeld van een spot: Hossegor)

 

Aan- en aflandige wind: wat is het effect op de golven?


Wanneer men het over aan- of aflandige wind heeft, dan gaat het over de wind die op of van de kust blaast en een invloed heeft op de grootte van de golven (het gaat niet om de wind die de deining veroorzaakt en waar we het eerder al over hadden).

Aanlandige wind of wind vanuit de zee zal golven platduwen en vaak herleiden tot wat geklots. Niet echt ideaal dus om te surfen of te bodyboarden.

Omgekeerd zal aflandige wind of wind die vanop het vasteland in de zee blaast de golven groot en hol maken en het wateroppervlak gladstrijken. De perfecte condities om te surfen of te bodyboarden!

Afhankelijk van het moment van de dag en van de temperatuurverschillen worden golven overdag vooral aan aanlandige wind onderworpen (vanuit de zee), aflandige wind tref je meestal 's ochtends of 's nachts aan. Als we daar op afgaan surf je dus beter 's nachts of 's ochtends. De twee onderstaande schema's verklaren dit verschijnsel.

De vorming van golven

 

De vorming van golven

 


Een andere bepalende factor: het getij

Afhankelijk van de spot kan het getij een aanzienlijke invloed hebben op de golven. Het getij bepaalt immers de diepte van het water en dus ook de eigenschappen van de golven. Sommige spots zijn dan ook beter geschikt om te surfen en te bodyboarden bij hoogtij, terwijl dat op andere plekken andersom is. Op de website van de Tribord Club vind je een mooi overzichtje met de kenmerken van heel wat spots.
 

 

De uitspraak 'De 7de golf is altijd de grootste', is dat een mythe?


Niet helemaal! In eerder 'chaotische' reeksen met golven zien we vaak dat om de 6 golven de grootste uit de reeks volgt. In reeksen met een meer gelijkmatige deining is dat eerder na 9 of 10 golven. We zuigen dit trouwens niet uit onze duim! De bevindingen komen van Leo Holthuijsen, een expert op het vlak van gedrag en vorming van golven.

 

De omstandigheden goed inschatten voor je in het water gaat


Voor je al dan niet in het water gaat, neem je best even de tijd om de condities goed in te schatten. Zo kan je je daaraan aanpassen:

  • observeer gedurende een aantal minuten (een paar seconden volstaat echt niet) de verdeling van de golvenreeksen om na te gaan waar de 'pieken' het best zijn, anders gezegd de plek waar de golf als eerste breekt
  • ga op het goede moment in en uit het water (op bepaalde spots, bijvoorbeeld langs de Baskische kust, is het niet altijd gemakkelijk om in het water te gaan bij vloed, terwijl er bij eb geen enkel probleem is)
  • schat de stromingen goed in, om ze optimaal te benutten eens je in het water zit
  • pas je aan aan de getijden in functie van de plek en van je gebruik

 

La formation des vagues

Testmissie van Tribord in Galicië

Om te besluiten geven we je nog mee dat de golven die je langs onze kusten ziet vooral het resultaat zijn van twee natuurlijke factoren: de wind en de zeebodem. Door die factoren te bestuderen, zijn voorspellers in staat ons steeds
betrouwbaardere en vooral steeds preciezere aanwijzingen te geven over de golven die je op die of die dag mag verwachten op een bepaalde plek...
Vergeet wel nooit om op het moment zelf de condities op je surfspot eerst even te observeren en te analyseren, de natuur blijft nog altijd onvoorspelbaar...

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
HAUT DE PAGE