Savoir les règles de priorités en surf et bodyboard

De voorrangsregels bij het surfen en bodyboarden

(5)

Surfen en bodyboard staan bekend om hun vrije aard, al bestaan er wel een aantal voorrangsregels eens je in het water ligt.
Doel is om ongevallen te vermijden en iedereen zijn golf te gunnen.
En uiteraard draait het in de eerste plaats om gezond verstand en hoffelijkheid.

 

Regel 1: badzones

règles de priorités

Het wordt ten zeerste afgeraden en is meestal zelfs verboden om te bodyboarden, surfen of SUP'en op plekken die voorbehouden zijn aan zwemmers. Die zones, vaak onder toezicht van redders, worden aangeduid met kleurenvlaggen. Niet in die zones surfen, dat is het risico op botsingen en ongevallen vermijden.

 

Regel 2: voorrang op een golf

règles de priorités 2

De surfer met de groene surfplank ligt het dichtst bij het brekende deel van de golf, de 'piek', en heeft voorrang op de surfer met het rode board. Die voorrang blijft gelden gedurende de hele golf, ook andere surfers zoals die in het rood mogen de golf niet nemen.

 

Regel 3: je richting aangeven op de golf

règles de priorités 3

Als een golf zowel links als rechts breekt, dan hebben beide surfers voorrang. Daarbij is het vooral belangrijk dat ze onderling afspreken wie naar welke kant gaat. Je geeft best aan de andere surfers die dezelfde golf willen nemen aan welke richting je uit wil. En eens te meer, laat vooral je gezond verstand het werk doen.

 

Regel 4: kruisen

règles de priorités 4

Wanneer twee surfers moeten kruisen op een golf die naar binnen breekt, anders gezegd zowel links als rechts, dan heeft geen van beide surfers voorrang. In dat geval is het aangewezen om alle twee zo snel mogelijk de golf te verlaten om een botsing te vermijden.

 

Regel 5: terugkeren naar de 'piek'

retour au pic

Als je een golf neemt en je wilt ze weer verlaten, surf dan omhoog over de golf, zonder surfers die noch recht staan te hinderen. Als de 'lijn' van de golf vrij lang is, steek dan over op een plek waar de golf het minst hol is (daar waar er geen surfer in actie is) om botsingen en ongevallen te vermijden.

 

Regel 6: een val in de impactzone

 

mousse

Bij een val in de 'impactzone' (de plek waar de golven breken), mag je niet proberen om terug te keren in de richting van de 'piek'. Wacht in de branding tot de volledige golfreeks voorbij is en houd je plank de hele tijd vast. Keer daarna pas terug naar de 'piek' door de golven te omzeilen zoals eerder al toegelicht.

Tip:
Neem je onbedoeld de voorrang af van een andere surfer, verlaat de golf dan zo snel mogelijk. Deze voorrangsregels staan vaak uitgelegd op bordjes op het strand of in de surfscholen.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
HAUT DE PAGE